Jalostus

MEILLEKÖ DOGO?

Tutustu aina suunnittelemaasi koirarotuun tarkoin etukäteen, hanki tietoa kirjallisuudesta, käy koiranäyttelyissä tutustumassa erilaisiin rotuihin ja keskustele harrastajien ja kasvattajien kanssa. Suomen Kennelliiton sivuilta löydät tietoa koiran hankinnasta, sen omistamisesta ja koiraroduista. Jos kuitenkin olet päättänyt, että dogo on juuri sinun rotusi, lue rodusta vielä hetki. 

Lisää kysymyksiä? Voit lähettää yhdistykselle kysymyksesi sähköpostilla osoitteeseen dogoclub.finland ( at ) dogoclub.fi. 


Miksi juuri dogo argentino?

Harkitse rotuvalintasi tarkkaan: jos etsit vaivatonta ja helppoa lenkkikaveria, koirapuistoiluun ja muuhun seurusteluun soveltuvaa lupsakkaa koiraa, dogo argentino ei ole silloin oikea valinta. Dogo argentino ei sovellu kaikille eikä kaikkiin elämäntilanteisiin, rotu on hyvin voimakasluontoinen ja suurikokoinen sekä sen kasvatuksessa on aina oltava periksi antamaton ja ehdoton.

Dogopentu voi sulattaa sydämen ensinäkemällä. Pennun hankinta ei voi kuitenkaan perustua tunteisiin, vaan koiran - etenkin dogon - hankintaa tulee harkita tarkkaan.

Kenen kasvattama koira?

Dogo argentino pentu tulee olla rekisteröity, BAER-testattu (kuulotestattu) ja tunnistusmerkitty ennen uuteen kotiin luovutusta ja näistä tulee olla asianmukaiset todistukset. Älä koskaan osta rekisteröimätöntä dogo argentinoa, vähintä mitä kasvattaja voi tehdä kasvattamiensa pentujen eteen on rekisteröidä ne asianmukaisesti.

Dogo Argentinoa Club Finland ry:n jäsenkasvattajien listasta löydät sitoutuneet kasvattajat ja pentuvälityksestä tarjolla olevat pentueet.

Älä osta koskaan koiraa säälistä, mikäli olosuhteet eivät ole mielestäsi sopivat. Älä myöskään sorru ylisanoihin tai myyntipuheeseen, sillä vastuuntuntoinen kasvattaja kertoo pennuistaan ja koiristaan ilman ylisanoja ja myös negatiiviset puolet mainiten. 

Pentua harkitessasi, mieti minkä tyyppistä pentua etsit, mihin tarkoitukseen se on tulossa, kotikoiraksi vai harrastuksiin? Nämä auttavat paljon kun lähdet sopivaa yhdistelmää etsimään. Hyvä ja kokenut kasvattaja osaa kertoa sinulle omien koiriensa taustoista ja ominaisuuksista sekä siitä minkä tyyppisiä koiria hän kasvattaa ja minkälaisiin koteihin hän haluaa pentunsa luovuttaa. Pennun hankintaan kannattaa käyttää aikaa ja malttia. Kannattaa tutustua myös Suomen Kennelliiton koiratietokantaan josta löytyy kaikkien rekisteröityjen pentueiden vanhempien tiedot sekä tietoja kasvattajan aikaisemmista pentueista. Näihin kannattaa huolella syventyä ja perehtyä taustoihin, mitä enemmän koirista on tutkittua tietoa, sen suuremmalla todennäköisyydellä pystymme arvioimaan myös tulevien pentujen ominaisuuksia.

Kasvattajan tulee antaa pennun mukaan erilaisia ohjeita mm. ruokinnasta, koulutuksesta ja ylipäätään pennun hoidosta. Luonnollisesti kasvattaja on aina myös se henkilö, johon ensimmäisenä otetaan yhteyttä erilaisissa ongelmatilanteissa.

Hinta ei saa olla tärkein kriteeri pennun valinnassa. Asianmukaisesti rekisteröity ja hoidettu pentu on kalliimpi kuin paperiton, mutta koiran vanhempien ja pentujen hoitokustannukset säännöllisine eläinlääkärintarkastuksineen, tunnistusmerkintöineen, rokotuksineen, madotuksineen sekä korkealuokkainen ruokinta maksavat, mutta ne myös antavat pennulle huomattavasti paremmat edellytykset terveeseen elämään. Myös kasvattajan tietotaito on tärkeää, varsinkin dogo argentinoa hankittaessa.

Pennun hinta sisältää pennun ostajalle tulevan Suomen Kennelliiton rekisteritodistuksen. Kauppaehdoista on myös hyvä keskustella jo alustavasti. Koirankauppa on omistuksensiirtoa koskeva kaksipuolinen sopimus, joka synnyttää velvollisuuksia molemmille osapuolille. Koirankaupasta tulee aina tehdä kirjallinen sopimus. Suomen Kennelliitolla on tähän tarkoitukseen laadittu lomake, jota suositellaan käytettävän. Näihin liittyvät asiat tulee käydä läpi ennen pennun luovutusta.

Jotkut kasvattajat voivat myös sijoittaa pennun koiraa haluavaan perheeseen. Tällöin kasvattaja pidättää yleensä itsellään oikeuden käyttää koiraa siitokseen niin halutessaan. Ehdoista ja omistusoikeuden siirrosta sovitaan luovutuksen yhteydessä. Sijoituksesta on aina syytä tehdä kirjallinen sopimus, Suomen Kennelliitolla on tähän tarkoitukseen lomake.

Miksei paperiton tai tuontipentu?

Tänä päivänä Suomessa kaupataan sekä Suomessa tuotettuja, "paperittomina" markkinoituja dogo argentino pentuja tai ulkomailta Suomeen jälleenmyyntiin tuotuja pentuja, jotka ovat huomattavasti halvempia kuin järjestäytyneiden kasvattajien kasvattamat pennut.

Ostohinnassa säästäminen voi kuulostaa järkevältä, mutta ennen ostopäätöksen tekoa tulisi harkita huolellisesti, mitä pennun lopulliset kustannukset tulevat olemaan. Kun myyjä saattaa käyttää prepaid-liittymiä eikä hän tee kauppakirjoja ja edellyttää käteismaksua, koiran ostajan kuluttajasuoja on olematon. Jos pentu on vielä salakuljetettu maahan tai se on kasvatettu eläinsuojelullisesti arveluttavissa olosuhteissa, ostaja voi joutua huomaamaan ostohinnan nousseen moninkertaiseksi eläinlääkärikulujen vuoksi.

Pennun rekisteröimättömyyteen annetaan selitykseksi monta syytä, jotka kaikki ovat yhtä huonoja!